-->
¡Bienvenido! Con la selección de los lugares de más interés y los pueblos con más encanto de Catalunya // Welcome! With the selection of the most interesting places and most charming towns of Catalunya

- Inicio - Home - Ir a la provincia de: Barcelona - Gerona - Lérida - Tarragona -


Ahora aqui mayor información por Comarcas y en Ofertas

L'Albi

El Tiempo en Albi, L´


Provincia de:
Lérida
 Toda la Información:
Comarca:
Les Garrigues
Población Habitantes:
860 hab. (2011)
Coordenadas:
41°25′30″N 0°56′19″E 
Código postal: 
25450
Superficie:
Web del Ayuntamiento:

Albí (en catalán y oficialmente L'Albi) es un municipio español de la provincia de Lérida, Cataluña, en la comarca de Las Garrigas, situado en la parte sureste de ésta.
Els testimonis més importants de la primera presència humana en aquest terme corresponen als conjunts amb art rupestre:
L'anomenat Vall de la Coma, descobert per l'arqueòleg borgenc Alex Mir i Llaurador, als anys 80, es troba situat a uns 5 km de la població. És un conjunt de pintura rupestre.
L'altre santuari prehistòric, la Balma dels Punts, descobert per uns caçadors als anys 90, conserva, com l'anterior, mostres de les creences dels grups neolítics (art esquemàtic de fa 6.500-3.200 anys) i dels grups epipaleolítics (art llevantí de fa 10.000 a 6.500 anys); no està preparat per a la visita.
Degut al seu interès, com a evidència excepcional de la capacitat intel·lectual de l'ésser humà, aquests conjunts estan declarats Bien de Interés Cultural del Patrimonio Histórico Español i Bé Cultural d'Interès Nacional del Patrimoni Cultural Català, essent des de 1998, com el Cogul i tots els jaciments amb art rupestre, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO amb el nom administratiu convencional de Art rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica (Fonts: Associació Catalana d´Art Prehistòric ACAP).
La població està documentada al segle xii com Albium. Podria derivar del llatí albeum, «llit de riu», o de l'àrab al-alwi, «lloc enlairat». També s'ha suposat del llatí albus, «albí».
Punts d'interès
El castell de l'Albi, d'origen medieval (segle XII),[2] fou substituït, al final del segle XVI, per un palau renaixentista. Al nucli residencial del castell es pot veure un portal de mig punt amb un arc rebaixat, cobert per una volta de motllures encreuades, a la clau de la qual hi ha diversos escuts, un dels quals inclou un lleó rampant i un altre en forma de losange. També inclou una gran nau destinada a celler i la presó. En procés de restauració, pot ser visitat.L'ermita dels Sants metges Cosme i Damià, fundada als voltants de l'any 1500 i engrandida posteriorment. L'interior és d'una sola nau espaiosa, amb un bell cor al qual s'accedeix per una escala de cargol. La nau central consta de presbiteri i quatre capelles laterals on es troben els quadres de Santa Madrona, Sants Abdón i Senén, Sant Crist i Sant Antoni de Pàdua. Fou molt malmesa durant la guerra civil espanyola i en l'actualitat està molt restaurada. S'hi guarden les relíquies i les imatges dels sants metges Cosme i Damià. La seva festa es celebra el 26 de setembre precedida d'una novena. Quan aquesta festa esdevé en diumenge es celebra de manera jubilar per tota la Vila.


L'església de Santa Maria data del segle XVIII, d'estil renaixentista i façana barroca, 
amb un campanar de 34 metres.
La Cooperativa del Camp de l'Albi (antic Sindicat Agrícola i Caixa Rural), edifici projectat l'any 1919 per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet. El plec de condicions realitzat a Valls l'agost de 1919 requeria la construcció d'un molí i un celler per al Sindicat. Fou un projecte encapçalat per Cosme Capdevila i Muñoz, primer president del Sindicat, veterinari de professió. L'edifici va ser construït usant materials poc costosos i de fàcil obtenció a la comarca (pedra i maó), aplicant el nou model arquitectònic que estava entre el modernisme i el noucentisme. Actualment la Cooperativa elabora l'oli d'oliva verge extra, sota la denominació DOP Garrigues, amb el nom comercial de Baró de l'Albi.

Al terme municipal, a 5 km de la població, hi ha el conjunt de pintures rupestres anomenat la Vall de la Coma, que ha estat declarat bé d'interès cultural del patrimoni històric.
Són molt abundants dins del terme municipal les cabanes de volta, originàries del segle XVIII.


Ver mapa más grande

Ahora aqui mayor información por Comarcas y en Ofertas

publicidad

VisitasGratis.es | intercambio manual de visitas gratis

- Inicio - Home - Ir a la provincia de: Barcelona - Gerona - Lérida - Tarragona -

hospedaje WEB

Hosting Gratis

PUBLICIDAD

LeePubli

De donde estamos conectados